Naša extra ponuka káv

EBENICA HARMONELLE
Zrnková, 220g
11,90€

GURMÁNKA KÁVA
Zrnková, 250g
8,90€

TRIESTE CAFFE
Zrnková, 1000g
13,90€12,50€

Zbiera i pre vás kávu otrok Ezop?

Napadlo vás niekedy, akú rolu hrá spôsob zberu kávovníkových bôbov a aký má dopad na výslednú chuť kávy, ktorú pijete? Prečo niekde dodnes zbierajú ľudia kávovníkové bôby ručne a inde využívajú stroje? To a mnoho ďalších informácií zistíte práve tu a teraz.

 

obchod s kavou - zber kavy

 

Keď sa povie zber kávy
Samotný zber kávy má niekoľko rozmerov, môžeme sa naň dívať z odlišných hľadísk.
Asi najdôležitejší pohľad je, aký dopad má na kvalitu kávy spôsob zberu kávovníkových plodov.

V podstate existujú 2 spôsoby zberu:
1. Ručný zber
2. Mechanický - strojový zber 

 

obchod s kavou - zber kavy


Kávovník rodí prvýkrát asi po 4 rokoch od vysadenia. Plody majú tvar bobulí červenej farby a podobajú sa na naše čerešne alebo višne.
Vo vnútri každej bobule sú dve kávové zrnká. Zber kávovníkových plodov je možný až v čase ich zrelosti.

 

Ručný zber

Ručný zber má nesporne obrovskú výhodu - je šetrnejší k bobuliam aj k rastlinám ako ten strojový, zberač na plantáži totiž zbiera len 100% zrelé plody a naviac jemne – rukami.
Pre zaujímavosť, jeden zručný zberač dokáže za pracovný deň zozbierať približne 10 až 20 kg kávových zŕn. To predstavuje 1000 až 2000 šálok kávy.

 

Mechanický strojový zber

Oproti tomu, pri tzv. česaní a strojovom zbere pomocou strojov podobných kombajnom, dochádza k odtrhnutiu i nezrelých bôbov, listov a vetvičiek kávovníka.
Po česaní a strojovom zbere samozrejme dochádza následne k triedeniu a všetko čo do úrody nepatrí sa separuje. Ručná práca je však šetrnejšia a napríklad u divoko rastúcich kávovníkov je jediným spôsobom ako kávovníkové plody obrať.

 

obchod s kavou - zber kavy - strojovy

 

Čím viac kávovníkových bobúľ je ale zozbieraných, tým sú väčšie zisky. Je teda na mieste položiť si otázku, čo sa viac oplatí a ktorá varianta je udržateľnejšia.
A odpoveď? Ako pre koho.

 

Zamestnať ľudí alebo stroje?

Druhý, ekonomický pohľad na zber kávových zŕn môžeme zhrnúť do porovnania „ľudská práca versus stroje – čo je výhodnejšie?“

Zatiaľ, čo v chudobnejších krajinách je lacnejšie poslať na plantáže zberačov – ľudí, v rozvinutejších krajinách je to presne naopak. Industrializácia spôsobuje úbytok práce pre osoby v produktívnej fáze života, čo je trochu kontroverzné, ale pochopiteľné aj pre nás. Veď si určite pamätáte koľko ľudí bolo ešte pred pár desiatkami rokov zamestnaných v poľnohospodárstve.

 

obchod s kavou - zber kavy - triedenie

 

Zberač kávovníkových plodov v chudobných krajinách takmer nikdy nezbohatne, jeho mzda je veľmi nízka. Musíme si však uvedomiť, že aj táto nízka mzda, je možno tým jediným príjmom, ktorý zberač môže mať. Je lepšie málo, alebo nič? Odpovedať si asi vie každý sám.

Káva je druhá najobchodovanejšia komodita na svete. Hneď po rope. Na jej pestovaní sa podieľa 25 miliónov farmárov.
Každá jedna šálka kávy sa začína odtrhnutím bobule kávovníka.
Pamätajme na to vždy, keď si pripravíme svoju obľúbenú kávičku :-)

 
Krásny deň a výbornú kávu vám želá
OBCHODsKÁVOU.sk

HOTLINE, Pon-Pia, 09:00-15:00
0917 853 555
Prevádzkovateľ
obchodskavou.sk