Naša extra ponuka káv

EBENICA HARMONELLE
Zrnková, Mletá, 220g
od 11,20€

TRIESTE CAFFE
Zrnková, 1000g
13,90€12,50€

Arabica alebo Robusta? Večný boj alebo jedinečná súhra?

Ktorá je lepšia, chutnejšia, silnejšia? Sú medzi nimi veľké rozdiely? Skúsime vám priblížiť viac o týchto dvoch odrodách kávy. Ozaj, a viete, že kávových odrôd je viac ako 100, že sa niektoré využívajú na farmaceutické účely a že ten kto hovorí, že Arabica je určite lepšia ako Robusta má síce pravdu, ale možno nie úplnú?

Ak by sme vám položili otázku: „Čo to vlastne tá káva je?“, určite by drvivá väčšina odpovedala, že nápoj pripravovaný z plodov kávovníka. Áno, je to pravda.

Málokto by však už presne určil, koľko druhov kávovníkov na svete vlastne existuje. Posledné „sčítanie“ kávovníkov hovorí o viac ako 100 druhoch, z nich sa však na komerčné účely využíva iba nepatrné množstvo. Komerčne najznámejšie odrody kávovníka sú Arabica (coffea arabica) a Robusta (coffea canephora).

 

Okrem spomínanej Arabicy a Robusty však existuje oveľa viac druhov, odrôd, napr. liberica. Arabica a Robusta sú však najpoužívanejšie a najpredávanejšie. Základné rozdiely sú v samotnom kávovníku, špecifiká vznikajú už pri samotnom pestovaní, a to ovplyvňuje finálny produkt.

Arabica sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, vo všeobecnosti je považovaná za kvalitnejšiu oproti Robuste, aj keď to neplatí všeobecne. Existuje totiž aj zlá Arabica káva a naopak kvalitná Robusta. Arabica má väčší chuťový rozsah, je v nej cítiť rôznorodejšie chute.


Arabica vo svojej podstate obsahuje viac cukru a pri pražení uvoľňuje zo svojho jadra viac aromatických olejov.
Tie najjemnejšie chuťové poháriky v jej chuti odhalia typické sladké a ovocné tóny rôznej intenzity kyslosti.


Tieto vlastnosti perfektne spĺňa zamatovo jemná EBENICA PIANO 100% Arabica. U niektorých káv naviac dominujú podmanivé čokoládové a orieškovo ladené chute, príkladom je harmonická EBENICA HARMONELLE 100% Arabica s jemne vínovým záverom. Terroir, teda lokalita, v ktorej sa káva pestuje, sa môže taktiež významne podpísať na výslednej chuti. Káva EBENICA INTENSIVO 100% Arabica má v sebe silu sopečných pohorí, v ktorých rastie jedna z jej zložiek.
Všetky 3 tieto kávy nájdete tu - zrnková káva / mletá káva.

Arabica tvorí zhruba 75 % celosvetovej produkcie kávy a obsahuje menej kofeínu ako Robusta. Pestovanie tejto odrody nepatrí medzi najľahšie, kávovníky totiž zarodia až zhruba po 4 až 6 rokoch od vysadenia. Najväčším pestovateľom odrody Arabica je Brazília.

V druhej odrode - Robusta, prevládajú typické zemité tóny a jej pestovanie je jednoduchšie. Robusta na rozdiel od Arabicy rastie v nižších pásmach, úrodu dáva viackrát do roka a oproti Arabice je menej náročná na pestovanie. Jej chuť je však trochu fádnejšia.


Z toho môžeme vyvodzovať nižšiu cenu Robusty a častokrát aj nižšiu kvalitu výsledného produktu. Robustu nájdeme v instantných kávach (o ktorých sme písali v predchádzajúcom Kávovom Žurnále - Instantná káva), ale primiešava sa spolu s Arabicou tiež do tradičných espresso blendov (viď náš Kávový Žurnál – Espresso – základ všetkých káv), ktoré sú veľmi vhodné tiež pre automatické kávovary. Z týchto káv môžeme menovať napríklad blendy SIGNATURA ALPHA CLASSICA 80% Arabica : 20% Robusta či KÁVU GURMÁNKA zrnkovú alebo mletú.

 

Robusta, samozrejme, ak je kvalitná, má v týchto kávach svoje pozitívne vplyvy: pomáha vytvárať lepšiu cremu, má viac kofeínu. Navyše, pozitívne vplýva aj na cenu produktu.

Lídrom v pestovaní Robusty je Vietnam, ktorý je vďaka nej celkovo na druhom mieste v množstve vypestovanej kávy ročne v celosvetovom meradle. Hneď za "arabikovou" Brazíliou.


Tak čo, máte chuť na šálku dobrej kávy?

 

HOTLINE, Pon-Pia, 09:00-15:00
0917 853 555
Prevádzkovateľ
obchodskavou.sk