Naša extra ponuka káv

EBENICA HARMONELLE
Zrnková, Mletá, 220g
od 11,20€

TRIESTE CAFFE
Zrnková, 1000g
13,90€12,50€

INSTANTNÁ KÁVA - prečo ju ľudia pijú a nemali by.

Máte radi instantnú zemiakovú kašu? Instantné nápoje? Konzumujete instantné polievky?

Že nie?

A ruku na srdce, pijete instantnú kávu? Áno? A prečo? Pokúsime sa Vám vysvetliť náš názor a dôvody prečo nie je instantná káva tou správnou voľbou.

 

 

Instantná rozpustná káva

Mnohí z vás na otázku prečo instantnú kávu pijú, odpovedajú – lebo je jej príprava jednoduchá. Stačí nasypať lyžičku či dve kávy do šálky a preliať horúcou vodou. A je to!
A je to! – podobne ako v rovnomennom detskom seriále, aj u instantnej kávy to väčšinou vypáli tak ako u dvoch postavičiek v seriále o Patovi a Matovi. Malými katastrofami.

Dovoľujeme si tvrdiť, že tento spôsob v slovenských domácnostiach stále takmer prevláda, aj keď instantná káva, s pravou a kvalitnou kávou nemá veľa spoločné.
 

Kto za to môže :-)

Za vznik instantnej kávy vďačíme Japonskému vedcovi menom Satori Kato, ktorý svetu v roku 1901 predstavil kávový prášok. Rozmach instantnej kávy majú na svedomí podnikaví Američania.
Najviac ju ocenili vojaci na fronte, ktorí si nemohli dovoliť venovať príprave kávy viac času, než koľko bolo nevyhnutné pre samotné privedenie vody niekoľko stupňov pod bod varu. Instantná káva tak, ako ju poznáme, sa začala vyrábať v roku 1938 vo firme Nestlé pod značkou Nescafé, na trh sa významne rozšírila až v 50. rokoch 20. storočia.

 

 

Pozrime sa ako sa instantná káva vyrába.

Instantná káva sa pripravuje 2 základnými spôsobmi:
Prvý z nich používa na vysušovanie kávy chlad. Z rozomletých kávový zŕn, ktoré sa pri spracovaní zalejú horúcou vodou,  sa vytvorí výluh, de facto zalievaná káva. Tento kávový nápoj pôsobením veľmi nízkych teplôt kryštalizuje a pomocou sublimácie sa ľad odparí a ostanú kryštáliky instantnej kávy ako ich poznáme.

Druhý spôsob je založený na sušení koncentrovaného kávového lúhu horúcim vzduchom v špacializovanom prístroji. Výsledkom je granulovaná instantná káva.
 

Presvedčilo Vás to?

Nás veľmi nie. Oba tieto postupy majú totiž niekoľko nedostatkov:
- zaliatím rozpustnej instantnej kávy si pripravujete v podstate „druhák“, pretože prvýkrát bola zomletá káva zaliata už pri výrobe instantnej kávy,
- na prípravu instantnej kávy sa používajú zväčša a celkom logicky, menej kvalitné kávy odrody Robusta,
- výrobcovia tvrdia, že sa v procese prípravy nepridávajú do zmesi žiadne prísady ani chemikálie, odporcovia instantnej kávy a kávoví puristi však protestujú a tvrdia, že sa kryštalizácii vo výrobe trochu chemicky „pomáha“,
- asi v tretine prípadov sa stáva, že sa do instantnej kávy pridávajú mleté kávoviny, napr. pražené obilniny alebo bylinky, najmä kvôli cene.

 

 

Skúsime ešte 2 posledné argumenty

Začnite počítať koľko Vás vyjde jedna šálka instantnej kávy a porovnajte ju s jednoduchou prípravou pomocou french-press kávovaru alebo moka kávovaru (koťogó). O oboch spôsoboch sme písali v predchádzajúcich Kávových Žurnáloch. Výsledok tohto matematicko – ekonomického cvičenia Vás možno prekvapí :-)

A aký je posledný argument? No predsa CHUŤ !!! pri všetkej úcte, instantná káva nikdy nebude v chuti konkurovať  kvalitne pripravenej kávy zo zrnkovej alebo mletej kávy.
 

 

Instantná gastronómia

Vráťme sa na začiatok dnešného článku.
Predstavte si instantnú zemiakovú kašu. Instantné polievky, v ktorých sa to hemží glutamanmi. Alebo instantné nápoje, ktoré sú plné cukru. Je to pre vás nepekná predstava? Vo finále je ale rovnako tak nepekná predstava instantnej kávy. Ide v podstate o to isté. Aj keď sa v posledných rokoch urputne bránime nezdravému stravovaniu a výrobcovia instantných jedál a nápojov sa predbehujú v tom, čí produkt je menej chemický, instantná káva si stále nesie svoje renomé a stále je obľúbená a rozšírená.

Doprajte si preto vo chvíľach odpočinku a pohody kvalitnú kávu pripravenú preverenými postupmi zo zrnkovej alebo mletej kávy. Neodbíjajte sa instantnými náhradami, ktoré s kávou spája len zavádzajúci názov. Je toľko možností ako sa potešiť skvelou chuťou. Skúste niektorú z nich!

Zrnkové kávy
Mleté kávy

BONUS NA ZÁVER:
Ak máte radi videá, páči sa: Video - Instant coffee z cyklu How it works.

 

Ďalší článok už ďalší štvrtok:
ARABICA versus ROBUSTA - nájdite pár rozdielov.
 
Všetky články nášho KÁVOVÉHO ŽURNÁLU si môžete pozrieť tu.

HOTLINE, Pon-Pia, 09:00-15:00
0917 853 555
Prevádzkovateľ
obchodskavou.sk