Naša extra ponuka káv

EBENICA CARDIAC
Zrnková, 220g
14,90€

EBENICA HARMONELLE
Zrnková, 220g
11,90€

Barzzuz Colombia Supremo
Zrnková, 250g
7,30€

GURMÁNKA KÁVA
Zrnková, 250g
8,90€

TRIESTE CAFFE
Zrnková, 1000g
13,90€12,50€

Blog

KOZY ALEBO ORIENT? História kávy alebo fakty, ktoré ste možno nepoznali.
KOZY ALEBO ORIENT? História kávy alebo fakty, ktoré ste možno nepoznali.

Káva je opradená neraz krásnymi povesťami, či už ide o jej názov, pôvod alebo objavenie účinkov. Niektoré sú celkom zaujímavé až úsmevné. Dnešný Kávový Žurnál venujeme histórii kávy.

SKLADOVANIE KÁVY - Ako správne skladovať kávu
SKLADOVANIE KÁVY - Ako správne skladovať kávu

Vaša čerstvá, vôňavá a práve zakúpená káva si vyžaduje rovnako starostlivé zaobchádzanie aké zrnkám venoval jej výrobca. Od času kúpy balíčka kávy je jej osud vo vašich rukách.
Predtým ako pristúpite k príprave kávy, je dôležité, aby ste kávu správne skladovali. Je pár dôležitých drobností, ktoré je potrebné dodržať k tomu, aby ste ju nepripravili o jej dokonalosť, vôňu a chuť. To sa Vám už nikdy nemusí stať, ak dodržíte nasledovné zásady skladovania kávy.

FAKTY A ČÍSLA O KÁVE - zaujímavosti, ktoré ste (možno) len tušili.
FAKTY A ČÍSLA O KÁVE - zaujímavosti, ktoré ste (možno) len tušili.

Vybrali sme pre Vás niekoľko zaujímavostí o káve - Vašom obľúbenom nápoji. Mnohí pijeme kávu niekoľko-krát denne a vieme o nej málo.
O tom, že je svet kávy plný neuveriteľných faktov a že je aj tá Vaša šálka kávy súčasťou veľkého kávového sveta, píšeme v dnešnom jubilejnom, desiatom Kávovom Žurnále.

Zbiera i pre vás kávu otrok Ezop?
Zbiera i pre vás kávu otrok Ezop?

Napadlo vás niekedy, akú rolu hrá spôsob zberu kávovníkových bôbov a aký má dopad na výslednú chuť kávy, ktorú pijete? Prečo niekde dodnes zbierajú ľudia kávovníkové bôby ručne a inde využívajú stroje? To a mnoho ďalších informácií zistíte práve tu a teraz.

Arabica alebo Robusta? Večný boj alebo jedinečná súhra?
Arabica alebo Robusta? Večný boj alebo jedinečná súhra?

Ktorá je lepšia, chutnejšia, silnejšia? Sú medzi nimi veľké rozdiely? Skúsime vám priblížiť viac o týchto dvoch odrodách kávy. Ozaj, a viete, že kávových odrôd je viac ako 100, že sa niektoré využívajú na farmaceutické účely a že ten kto hovorí, že Arabica je určite lepšia ako Robusta má síce pravdu, ale možno nie úplnú?

INSTANTNÁ KÁVA - prečo ju ľudia pijú a nemali by.
INSTANTNÁ KÁVA - prečo ju ľudia pijú a nemali by.

Máte radi instantnú zemiakovú kašu? Instantné nápoje? Konzumujete instantné polievky?
Že nie? A ruku na srdce, pijete instantnú kávu? Áno? A prečo? Pokúsime sa Vám vysvetliť náš názor a dôvody prečo nie je instantná káva tou správnou voľbou.

FRENCH PRESS alebo Kto potlačí Francúza?
FRENCH PRESS alebo Kto potlačí Francúza?

Francúzsku vďačíme za mnohé skvelé veci: víno, syry, históriu, parfémy, šarm a skvelé jedlá.
Aj v oblasti kávy však zanechal tento národ svoju stopu: malý praktický kávovar jednoduchej konštrukcie fungujúci na princípe zatlačenia piestu.
Príprava kávy je jednoduchá, výsledok pre mnohých prekvapivý.

Upozornenie: otázka Kto potlačí Francúza? nie je v žiadnom prípade narážkou na Francúzske autá :-)

MOKA KÁVA z kávovaru zvaného aj Koťogó
MOKA KÁVA z kávovaru zvaného aj Koťogó

Tentokrát sa po prvej sérii článkov z prostredia kaviarní a prípravy typických „kaviarenských“ káv (espresso, ristretto, cappuccino, latte art), presúvame do domácností. Nasledujúce Kávové žurnály budú totiž venované príprave kávy doma. Pozrieme sa na spôsoby prípravy kávy, ktoré sú pomerne rozšírené, častokrát neveľmi zložité a pomocou ktorých sa nám podarí dosiahnuť túžený výsledok – lahodná káva, ktorá nám spríjemní deň.
Jedným z najrozšírenejších spôsobov používaných v domácnostiach je tzv. koťogó, odborne nazývaný moka kávovar.

Latte Art - Srdiečka, Listy, Medvedíky a Pávy v káve
Latte Art - Srdiečka, Listy, Medvedíky a Pávy v káve

V minulom Kávovom žurnále č. 3 sme sa venovali Cappuccinu – nápoju dokonalého snúbenia kávy a mlieka. Dnes sa pozrieme o úroveň vyššie. Do hry totiž vstúpi umenie. Poviete si, káva a umenie? Áno, aj v oblasti kávy existujú umelci, ktorí svojou zručnosťou vytvárajú nádherné obrázky. Technika maľovania mliekom do kávy sa nazýva Latte Art, a okrem pár riadkov z histórie Vám prinášame niekoľko perfektných Latte Art obrázkov, ukážky umenia jedného mladého Slovenského baristu z tohtoročného Gurmán Festu Bratislava a na záver pridáme aj jedno video. V dnešnom Kávovom žurnále totiž platí, že vidieť je stokrát viac ako čokoľvek iné.

Cappuccino - snúbenie kávy a mlieka
Cappuccino - snúbenie kávy a mlieka

Mliečne kávové nápoje, akými sú napríklad Cappuccino, Latte alebo Caffe au Lait, sú v spoločnosti obľúbené pre svoju jemnosť a lahodnosť. Zatiaľ čo sa niektorí ľudia na snúbenie kávy s mliekom dívajú skepticky, iní sa v tejto kombinácii chutí vyžívajú. Dnes sa budeme venovať CAPPUCCINU - čo je preň typické a ako vyzerá jeho správna príprava? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

Ristretto - limitovaná lahôdka pre gurmánov
Ristretto - limitovaná lahôdka pre gurmánov

Káva je životobudič, ktorý k nášmu životu bezpochyby patrí. Existuje jej ale mnoho druhov, dokonca rozlišujeme spôsoby prípravy. V tomto článku si povieme niečo o Ristrette. Mnoho Stredoeurópanov nemá najmenšie tušenie, čo sa pod týmto pojmom v nápojových lístkoch ukrýva. A to je škoda, ktorú by sme mali napraviť.

Espresso - základ všetkých káv
Espresso - základ všetkých káv

Prečo je práve espresso považované za základný kávový nápoj? Čo predchádzalo jeho vzniku a prečo sa udomácnil nielen v Taliansku ale i u nás? Aká je jeho pravá definícia. Koľko má káva pri príprave tiecť? Je mlieko nepriateľom kávy? Čo je to bottomless porta-filter alebo "páka bez dna"? Aj o týchto veciach je tento článok.

HOTLINE, Pon-Pia, 09:00-15:00
0917 853 555
Prevádzkovateľ
obchodskavou.sk